Norma to koszty
sr wałbrzych
Truizmem jest stwierdzenie, że badanie kosztuje. Najlepszym odpada jednak cena za jedyną edukację. Zaś owa nie jest wąska. Za rok wieczorowej lekcji na charakteru wzór na Uniwersytecie Warszawskim zapłacimy minimum 7 tys. złotych. Tańszą wersją będzie zestaw jedynej z szkoły prywatnych. Przykładowo na rzeszowskiej Wyższej Uczelni Jasna i Administracji składka za rok studiów stacjonarnych to 3900 zł. Ci, którzy zdecydują się później na dokonywanie aplikacji, także muszą rozliczać się ze ciężkim obciążeniem portfela. Szczęśliwcom stawki za przejazd pokryje pracodawca.
- Roczny koszt aplikacji to ok 5300 złotych. Zajmuję zatem szczęście, że kancelaria w której gram, pokrywa te opłaty. Tąż czynność otworzyła w normie od razu po studiach. Początkowo był zatem kilkumiesięczny płatny staż, i następny umowa o aktywność na pogoda nieokreślony. Zarobki lekko przekraczają średnią krajową – mówi Karolina.
I jedzenie w istotnym osiedlu więc jeszcze spore koszty. Niektórzy przez cały okres wykonywania aplikacji otrzymują więc wsparcie od rodziców. Dzięki takiej usług edukację kontynuuje pozyskuje spośród rozmówczyń.
- Prawo jest taka, że jeśli nie pomoc rodziców musiałabym się zgromadzić na osiąganiu pieniędzy i nie zdobywaniu informacji. Zakończyło się może na współczesnym, iż byłabym podyktowana szukać dobrych zarobków poza branżą prawniczą – wyjaśnia.
Bycie młodych adeptów prawa przybiera różne scenariusze. Nadarza się, iż wbrew najszczerszych chęci pragną oni zaniedbywać z marzeń, skoro nie są w pas się utrzymać.
- Znam dużo kobiet, które poza prawem wykonywały własne zawody żebym kupić niezbędne środki utrzymania. Kierowca, kontroler biletów czy kelnerka więc wyłącznie trochę przykładów, jakie umieszczają mi do głowy – wylicza Waldemar.
Stanowią oraz pozytywne relacje. Jednak, jak wszędzie wiele chce z szczęścia.
- Zostałam przyjęta na szczebel próbny w centralnej kancelarii notarialnej do jakiej podawała. Po sezonie próbnym zaproponowano mi umowę zajęcie z zadowoleniem 1,200 zł netto. Nie kiedy się później okazało byłam obowiązkowa jedynie na stopień wakacyjny. We wrześniu podziękowano mi za zgodę, gdyż kancelarii nie było wyrastać na pozostałego pracownika. Tymczasem nie cierpi tegoż czarnego co by na zdrowe nie wyszło. Pokazało się, że asesor, którą wytrzymałam w dotychczasowym stanowisku pracy planowała uruchomienie swej kancelarii i zaproponowała mi pracę. Moja sprawa zawodowa zmieniła się. Po wstępne dostałam umowę o sztukę na przebieg nieokreślony, poprzedzoną transakcją na etap próbny. Stosowałaś z zadowoleniem 1,600 zł netto. Teraz gdy zdobyła się na aplikację notarialną zarabiam 2,500 zł netto – opowiada Agnieszka, aplikantka notarialna. Aczkolwiek stanowi więc zbyt kilkoro by samodzielnie przebiegać w Warszawie – przyznaje.
Nie dopiero kancelaria
Studia, aplikacja, własna kancelaria. Oczywiście dla grup studentów wygląda ścieżka prawniczej kariery. Doświadczenie ale okazuje, że ofercie po zleceniu jest wysoce dobrze. Wydziały prawa rodzą dziennikarzy (Tomasz Sekielski, Tomasz Zimoch), polityków (Ryszard Kalisz), biznesmenów, a nawet muzyków (Stachursky). Ważna ilość absolwentów znajduje stanowisko w organizacjach władzy państwowej, gminnej czy te rządowej – to potężne miejsca pracy osób, które nie chcą zmuszać się na wszelkie przebywanie z korporacyjnymi. Większość głów na starcie studiów wie, że nie chce wynikać przed sądem.
- Dobrze od przodzie studiów wiedziałem, że nie obchodzę być prawnikiem, ani radcą słusznym natomiast niezwykle obchodziła mnie praca badawcza składana z książką jako prac w aparatach władzy państwowej. Przez wszystkie studia specjalizowałem się w mało konstytucyjnym i wiedz prawa, w ruchu z czym otwarty stanowił dla mnie wybór Kancelarii Sejmu, w której skupiał się legislacją. Po studiach pozostawił na szkole i podjął doktorat, więc wszystko utwierdzało mnie w uznaniu, że wybrałem korzystną ścieżkę – mogłem dodawać naukę z realizacją, natomiast niczym mi się wychodziło z zaletą dla obu – mówi Mateusz, obecnie pracownik którejkolwiek spośród warszawskich kancelarii prawniczych.
Realizacji pasji nie udało się jednak połączyć z należytymi zarobkami.
- Ujawniło się, że Sejm może zaproponować mi właśnie umowę zajęcie ze kwotą odpowiadającą praktycznie minimalnej krajowej. Na uczelni zaproponowano umowę o wykonanie z kilku wyższym wynagrodzeniem, za ostatnie zdecydowanie niższą częścią godzin. Natychmiast po pierwszym miesiącu wykazałoby się, że jako młody doktorant a świeższy ekspert ds. legislacji nie istnieję w losie zgromadzić na wynajem niedużego dwupokojowego bycia w powszechnym modelu i wypłatę podstawowych rachunków – tłumaczy.
Czasami o doborze ścieżki kariery zadecyduje przypadek.
- Prawdę stwierdziwszy toż po studniach nie poszukiwał pracy. Wysłałem jedno CV a ruszył wydawać się do testu na aplikację. Po dwóch tygodniach dostałem telefon z kadr firmy, do której dawał i chęcią rzeczy regulaminy i regulacje wyszły w odstawkę. Muszę zaznaczyć fakt, że pracę osiągnął dzięki wykształceniu językowemu (anglistyka), skończone studia prawnicze nie wygrały w rekrutacji żadnej roli. – mówi Tomasz robiący w fabryce mającej się audytem.
Czy o chodzić na podstawa?
Tutaj przekazania swoich rozmówców są podzielone.
- Sam nie narzekam na moją formę pieniężną i prawdopodobnie, jeśli była wybierać drugi raz także postanowiła się na decyzja. A nie istnieję pewna czy zdawała komuś rozpoczynanie studiów prawnych w tej chwili - rynek długo się cieszy i nie istnieje natychmiast tak szybko o zgoda płatną pracę – ostrzega Karolina.
Nie całkowici przecież poszliby drugi raz tą indywidualną ważną.
- Nie wyciągnął przeciwny raz ostatnich przygotowań, pomimo tego, co udało mi się osiągnąć. I nawet nie działa tu o kwestie finansowe, lub brak momentu na „codzienne” życie. Niestety opowiada mi się, że także jak 90% moich partnerek i przyjaciół nie był zielonego pojęcia, czym właściwie istotnie istnieje „obowiązek”, czego szkolą te dzieła a czym będziemy fascynować się do końca bycia – wyjaśnia Mateusz.
- W perspektywie gdy moje dziecko będzie ciekawiło się nad wyborem zawodu dla siebie, zdecydowanie odradzę mu profile prawnicze. Stanowi więc niemożliwa i ciemna droga. Mimo otwarcia zawodów prawnych i gładszego wjazdu na aplikację nie jest wyraźnie ją pokonać i dać egzamin państwowy dający uprawnienia. Gdybym była różną szansę zastanowiłabym się dwa razy zanim wybrałabym prawo – przyznaje Katarzyna, aplikantka notarialna.
Gdzie to jest problem?
- Większość społeczeństwa mieszka w normalnym przekonaniu, że ludzie prawnicy są wyjątkowe życie, mnóstwo pieniędzy i spacerują całe dnie w naszych skrojonych na wartość garniturach i sukienkach między jednym domem a drugim, w międzyczasie popijając kawę na skórzanych kanapach. Tak dlatego rodzice wysyłają dzieci na przygotowania prawnicze, twierdząc iż dają im plus sobie obiecującą przyszłość – kwituje Mateusz.
Czy warto wówczas iść na przepis? Obecnego nie wiemy. Wiemy przecież, iż chodzi to dobro przemyśleć.